Annals de Medicina
EDITORIAL

Recomanacions per orientar les decisions en salut

Xavier Bonfill

Director

Annals de Medicina

ANNALS DE MEDICINA: VOLUM 100, NÚMERO 3, juliol / agost / setembre 2017

En aquesta segona entrega per divulgar el Pla de salut 2016-2020, podem conèixer amb prou detall tres dels seus documents importants, com són els referents a la Línia 1 (persones), a la Línia 2 (professionals) i a la Línia 3 (salut pública). S’hi expliquen les orientacions i les accions previstes per assolir en l’horitzó de 2020, però alhora també amb fites intermèdies, què cal fer per situar realment a les persones al centre del sistema de salut, com assolir una efectiva participació dels professionals i com garantir una bona protecció i promoció de la salut col·lectiva.

A Roda contínua..., publiquem, una vegada traduït de l’original del BMJ i amb l’ajut de la Fundació Dr. Antoni Esteve, una sèrie de materials derivats de la iniciativa GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation). Aquesta metodologia s’ha anat consolidant a tot el món per elaborar recomanacions, tant les incloses dins de les guies de pràctica clínica com fora d’aquestes, perquè combina de manera objectiva i explícita l’avaluació crítica de la qualitat de l’evidència amb altres elements necessaris a l’hora de prendre decisions clíniques i sanitàries. A continuació, un informe sobre Seguretat del pacient desgrana com avaluar les dimensions més importants de la qualitat assistencial en els centres hospitalaris a partir de l’opinió dels professionals. Finalment, ens trobem amb la sèrie periòdica dedicada al 150è aniversari de l’Acadèmia que van realitzant les diferents societats, en aquest cas la de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica.

A Proves i evidències, el document de l’AQuAS explica les iniciatives dutes a terme per tal d’intentar harmonitzar els tractaments farmacològics, i per tant disminuir la seva variabilitat, de les malalties més prevalents incloses en el Pla de salut.

A Sense amnèsia, E. Guardiola i J.-E. Baños segueixen descobrint-nos nous epònims, en aquest cas els derivats del metge i botànic Joaquim Codina. Per acabar, J. M. V. Pons i G. Permanyer han traduït un recull d’un clàssic entre els Clàssics del pensament i humanitats mèdiques: concretament un article publicat per W. M. Landau conformat gairebé en la seva totalitat per frases de George Bernard Shaw. Malgrat els molts anys transcorreguts des que foren escrites, realment sorprèn el caràcter punyent i actual de moltes d’elles, que sens dubte són motiu d’estimulant reflexió.

Correspondència:

Dr. Xavier Bonfill

Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

C/ Sant Antoni M. Claret, 167

08025 Barcelona

Tel. 935 537 810

Fax 935 537 809

Adreça electrònica: xbonfill@santpau.cat