Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Els digestòlegs dissenyen un Pla estratègic per contribuir a promoure l’equitat territorial de tots els pacients.
Publicada el 24/01/2019

Els digestòlegs dissenyen un Pla estratègic per contribuir a promoure l’equitat territorial de tots els pacients.


Barcelona, 24 de gener de 2019. La Societat Catalana de Digestologia (SCD) ha presentat el Pla estratègic més ambiciós per promoure la iniquitat territorial i afavorir una millora contínua en les persones amb malalties de l’aparell digestiu arreu del país. El Pla s’ha presentat durant el XXVIII Congrés de la Societat Catalana de Digestologia que es fa des d’avui i fins al dissabte al Palau de Congressos de Tarragona, amb la participació de més de 350 professionals d’arreu de Catalunya.


Segons el Dr. Antoni Castells, president de la Societat Catalana de Digestologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, el Pla pretén avaluar potencials iniquitats en relació amb l’accés a determinats procediments diagnòstics, terapèutics i/o preventius, mitjançant la realització d’un mapa dels professionals i de la cartera de serveis proveïda a cadascun dels territoris, així com proposar millores organitzatives i/o la identificació de necessitats de recursos per corregir els factors responsables de les iniquitats territorials.


El Pla, elaborat per un grup d’experts, pretén ser una eina per als responsables de la planificació sanitaria a Catalunya per desenvolupar actuacions dirigides a millorar la salut de la nostra ciutadania.


El segon que s’ha presentat és el Pla estratègic d’endoscòpia avançada que pretén establir, en base a l’evidència científica existent, recomanacions per a la correcta implantació d’aquestes tècniques a Catalunya, valorant l’eficiència en la seva indicació i el seu accés. El tractament de determinades malalties requereixen una intervenció quirúrgica que, avui en dia, es pot fer amb tècniques endoscòpiques mínimament invasives. Però això requereix molta expertesa i el cost és molt alt. Ara, segons ha afirmat el Dr. Castells, el Servei Català de la Salut s’ha compromès a fer, d’acord amb la SCD, una classificació d’aquestes tècniques en base a complexitat i costos, i també a realitzar un estudi d’àmbit nacional per tal de conèixer-ne les necessitats.


Durant el Congrés també s’han presentat dos documents de posicionament de la Societat. El primer és una Actualització del calendari de vacunes en pacients amb malalties inflamatòries cròniques tractades amb immunosupressors amb risc d’infecció. El document pretén millorar l’adherència i donar uniformitat al programa de vacunació per tal que tots els malalts, independentment de l’àrea o del centre hospitalari, rebin el mateix calendari i control.


El segon document que s’ha presentat és el de les Guies de Derivació per Atenció Primària de Malalties de Fetge i de Malalties Funcionals Digestives. L’objectiu és millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials (Atenció Primària i Especialitzada) en l’avaluació i la derivació dels signes o síndromes més freqüents en l’Aparell Digestiu. El Dr. Francisco Rodríguez, secretari de la SCD, ha afirmat que els documents de posicionament per al maneig de patologies i síndromes freqüents en digestologia serveixen per clarificar temes controvertits i ajudar a la pràctica assistencial diària.

 

El Congrés ofereix la millor plataforma per donar a conèixer les aportacions científiques més rellevants assolides durant el darrer any. Així, al Taller Videofòrum d’Endoscòpia i al Curs en Investigació Bàsica iTranslacional en Digestologia, els seguirà el Curs de Formació en Digestologia.

 

Les malalties de l’aparell digestiu més freqüents són: síndrome de l’intestí irritable, dispèpsia no ulcerosa i malaltia per reflux gastroesofàgic, i les més greus són els càncers gastrointestinal, hepàtic i pancreàtic, malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa i malaltia de Crohn).


Recordem que el càncer colorectal és el tercer càncer en freqüència entre els homes i el segon en les dones. L’any 2018 es van detectar a Catalunya 3.600 casos en homes i 2.600 en dones. La supervivència als 5 anys se situa al voltant del 56% i ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any.

 

23 gener

La Vanguardia

Tarragona acoge el congreso de digestología con más de 350 especialistas

https://www.lavanguardia.com/vida/20190123/454275820094/tarragona-acoge-el-congreso-de-digestologia-con-mas-de-350-especialistas.html

 

23 de gener

El Periódico

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190123/tarragona-acoge-el-congreso-de-digestologia-con-mas-de-350-especialistas-7263464

 

24 de gener

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/politica/20190124/454286476904/los-digestologos-presentan-en-tarragona-un-plan-de-equidad-de-tratamientos.html

 

23 de gener

ABC

https://agencias.abc.es/noticia.asp?noticia=3024245