L'Acadèmia

Sala de premsa

Els anestesiòlegs catalans, element clau en el maneig dels malalts crítics davant la COVID-19
Publicada el 11/06/2020

Segons el document de consens elaborat per la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor després d’avaluar 41 hospitals catalans, el 53,7% de tots els malalts crítics ingressats a Catalunya han estat atesos pels anestesiòlegs durant la pandèmia.

 

 


Barcelona 11 de juny 2020. Els metges anestesiòlegs han liderat el maneig del 53,7% dels malalts crítics de Catalunya durant la pandèmia de COVID-19, segons una enquesta online realitzada per la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARTD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, entre el 30 d’abril i el 6 de maig, als 41 caps de servei i coordinadors d’unitats de crítics dels serveis d’anestesiologia dels hospitals de Catalunya, tant públics com privats, i de diversa complexitat (terciaris, secundaris i comarcals).

 

Els anestesiòlegs, elements clau en el maneig de pacients crítics durant la pandèmia.

 

Aquestes són les principals dades, obtingudes de l’enquesta, de la implicació dels serveis d’Anestesiologia i Reanimació a Catalunya davant el coronavirus:

 

 1. La participació dels anestesiòlegs en l'atenció de pacients crítics COVID-19 ha estat massiva en tots els hospitals enquestats. En el 53,7% dels centres, els anestesiòlegs han estat líders / responsables de l'atenció mèdica, i a la resta dels centres han actuat com a col·laboradors en equips multidisciplinaris.

 

 1. Els Serveis d’Anestesiologia i Reanimació han incrementat la disponibilitat de llits destinats al malalt crític, dels 199 reconeguts a les Unitats de Reanimació/Crítics, a 729 (increment del 366%), en incorporar tots els llits de les Unitats de Recuperació Postquirúrgica (URPAs) i els establerts a quiròfans, cosa que va representar el 60% de l’increment total de llits que van ser necessaris durant la fase aguda de la pandèmia.

 

 1. A Catalunya, el nombre total de llits destinats a l’atenció de pacients crítics COVID-19 va passar de 796 a 1674 (Increment del 210%).

 

 1. El 67% dels anestesiòlegs dels hospitals analitzats (732 anestesiòlegs) van ser destinats a atendre pacients COVID-19 en els diferents dispositius hospitalaris. El 33% restant ha estat destinat a atendre la cirurgia urgent i/o inajornable.

 

 1. Per a l'exercici d'aquestes responsabilitats, els membres dels Serveis d'Anestesiologia han modificat els seus horaris laborals i s'han situat com a màxims responsables dels hospitals en tècniques d’alt risc de contaminació, com és el procés d’intubació de la via aèria en els pacients COVID-19.

 

Propostes de millora en cas d’un rebrot de COVID-19 o de noves crisis sanitàries

 

Punts clau de cara al futur:

 

 • Disponibilitat d’estructures i personal amb capacitat de polivalència, que permeti una activació i una desactivació ràpides en funció de la demanda, aprofitant el personal qualificat i les estructures ja existents.
 • Consolidació d’equips multidisciplinaris, amb una important interrelació professional entre especialistes de medicina crítica (intensivistes, anestesiòlegs, cardiòlegs, pneumòlegs) amb els professionals d’urgència i hospitalització, així com amb la medicina extrahospitalària (SEM).
 • Seguiment dels estàndards i el model assistencial de maneig del pacient crític establert en l’àmbit europeu.

 

Per això, es proposa:

 

 • Que els centres hospitalaris acreditin administrativament les unitats de crítics responsabilitat dels Serveis d’Anestesiologia i Reanimació ja existents a les àrees quirúrgiques, reconeixent i consolidant la seva funcionalitat.
 • Realitzar una anàlisi acurada de l’increment de l’oferta de llits crítics incorporant-hi, en cas d’excepcionalitat com la viscuda, les Unitats de Recuperació Postanestèsica (URPAs), de fàcil adaptació en el  maneig del pacient crític, tal i com s’ha fet durant aquesta crisi, dotant-les, si fos el cas, del material necessari.
 • Si es considera necessari per part de les autoritats Sanitàries un increment del còmput general de llits de crítics a Catalunya, aplicació de criteris de proporcionalitat en la seva repartició, d’acord amb la capacitat de resposta assistencial demostrada en el present estudi.
 • Representació paritària dels especialistes d’Anestesiologia i Reanimació en els òrgans assessors de l’administració per a la atenció del malalt crític.

 

 

El document de consens generat ha estat presentat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, a la Direcció de l’Àrea Sanitària Servei Català de la Salut, a la Direcció́ General de Professionals de la Salut, als quatre col·legis de metges de Catalunya i a altres estaments i institucions, per a la seva màxima difusió.  


L’activitat assistencial i la reestructuració duta a terme per tots els Serveis d’Anestesiologia i Reanimació de Catalunya, durant la fase aguda de la pandèmia per Covid-19, està en consonància amb els estàndards assistencials establerts per l’European  Board of Anaesthesiology. UEMS Anaesthesiology Section, els quals acaben d’enviar una carta d’agraïment a tots els anestesiòlegs d’Europa per la seva capacitat d’adaptació, lideratge, reestructuració i dedicació assistencial completa durant aquesta pandèmia.


EFE pdf

Los anestesiólogos piden estructuras y personal para afrontar los rebrotes

 

Europa Press pdf

Los anestesiólogos lideran la atencion del 53,7% de críticos según una encuesta

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20200612/481721768515/los-anestesiologos-piden-estructuras-y-personal-para-afrontar-los-rebrotes.html

 

Al Dia

Els anestesiòlegs lideren l'atenció del 53,7% de crítics segons una enquesta

https://www.aldia.cat/gent/noticia-coronavirus-els-anestesiolegs-lideren-latencio-537-critics-segons-enquesta-20200612140611.html

 

Cadena Ser Ràdio Barcelona

Informatiu Hora 14

A partir del minut 8.30

https://play.cadenaser.com/audio/ser_cataluna_hora14catalunya_20200613_140500_143000/

 

Twiter  Twiter

https://twitter.com/SCARTD_ACM

 

Twiter

CriticScartd 

@criticscartd

 https://twitter.com/criticscartd

 

El Pais

https://elpais.com/espana/catalunya/2020-06-27/los-anestesiologos-reivindican-su-papel-en-la-pandemia.html