Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Nous tractaments per a les malalties dermatològiques en un entorn global
Publicada el 13/12/2019

Experts mundials com el Dr. Mitjà comuniquen avenços  en la lluita contra patologies cutànies  freqüents tant en el primer món com en països no desenvolupats.

 

Barcelona, 13 de desembre de 2019. La dermatitis atòpica és la malaltia crònica més prevalent a la infantesa, amb un 20 per cent de la població afectada amb un augment significatiu en els darrers anys. Els símptomes són excés de sequedat a la pell i brots amb molta picor.

 

Segons el Dr. Lluís Santamaria, immunòleg i professor de la Universitat de Barcelona, un millor coneixement de les causes immunològiques d’aquesta malaltia  ha permès el desenvolupament de nous fàrmacs biològics. Dirigits a dianes immunològiques específiques, permetran el seu control sense els efectes secundaris dels fàrmacs immunosupressors. Tot i que la incidència en adults és inferior respecte als infants, el Dr. Santamaria confirma que s’ha observat, en els darrers anys, un augment  significatiu en la població adulta, de major gravetat i amb una important afectació de la qualitat de vida dels pacients.

 

Aquest és un dels temes que s’han exposat en la XIV Jornada de la Dermatologia Catalana celebrada a Granollers i que ha estat impulsada per la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, juntament amb la Secció Catalana de l’AEDV (Academia Española de Dermatología y Venerología) i el Servei de Dermatologia de l’Hospital General de Granollers. A la Jornada han assistit més de 140 professionals dels principals hospitals de Catalunya.

 

La cooperació internacional en dermatologia també ha tingut un important paper  en la Jornada. La Dra. Mònica Botta, directora mèdica de l’Hospital General de Granollers i vocal de Cooperació Internacional del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB),  ha dibuixat un marc conceptual del que entenem avui dia per cooperació internacional i salut global. La Dra. Botta ha explicat la seva experiència en l’àmbit de la cooperació en zones de conflicte, així com el seu paper al COMB, on es promociona la professió mèdica des de la visió del desenvolupament, la formació, la recerca i l’impacte global de la salut.

 

D’altra banda, i seguint dins la línia de la salut dermatològica global, el Dr. Oriol Mitjà, cap de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual de l’Hospital Germans Trias i Pujol i Premi Princesa de Girona 2013, ha incidit en la importància de la investigació en les anomenades “dermatosis oblidades”. Malgrat que, pel seu nom, podríem pensar que parlem de patologies poc freqüents,  afecten uns mil milions de persones en 149 països d’àrees tropicals o subtropicals. Es  tracta de malalties cutànies mutilants que afecten individus amb pocs recursos en entorns de pobresa, que mai no milloraran perquè les conseqüències de la mateixa malaltia limiten les capacitats físiques de qui la pateix, produint rebuig social. Algunes d’aquestes “dermatosis oblidades” són la lepra, la leishmaniosi, l’úlcera de Buruli o el pian. Sobre aquesta darrera malaltia, El Dr. Mitjà ha explicat el seu lideratge  en els programes d’eradicació massiva en comunitats d’alt risc mitjançant la utilització d’una única dosi d’azitromicina, antibiòtic de fàcil accés en països desenvolupats com el nostre. 

 

Per acabar, la Dra. Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha valorat molt positivament la tasca investigadora d’aquesta jornada, on la dermatitis atòpica i la cooperació internacional reflecteixen la tendència actual de la dermatologia: orientar-se cap a una perspectiva de salut global. I ha reclamat de l’administració un augment dels professionals d’aquesta especialitat.

 

El 9 Nou

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/jornada-dermatologia-granollers-hospital-teatre-auditori/

 

El 9 Nou

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/una-jornada-parla-a-granollers-sobre-nous-tractaments-de-la-dermatitits/

 

Som Montornés

https://www.somvalles.cat/noticia/50585/lhospital-de-granollers-acull-140-dermatolegs-darreu-del-pais

 

Les Franqueses

https://www.somlesfranqueses.cat/noticia/50585/lhospital-de-granollers-acull-140-dermatolegs-darreu-del-pais

 

Granollers

https://www.somgranollers.cat/noticia/50585/lhospital-de-granollers-acull-140-dermatolegs-darreu-del-pais

 

Hospital de Granollers

http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/221/xiv-jornada-de-la-dermatologia-catalana-nous-tractaments-per-les-malalties-dermatologiques-en-un-entorn-global