L'Acadèmia

Sala de premsa

Comunicat
Document de posicionament de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears
Publicada el 30/04/2020

Els especialistes demanen activar urgentment la rehabilitació per a les persones grans que han superat el COVID i per a les que pateixen altres Malalties incapacitants.

 

Barcelona 30 d’abril 2020. En el moment actual, la pandèmia de la COVID-19 monopolitza a tot el món el personal i els serveis sanitaris. Les persones grans en pateixen les conseqüències més greus, tant pel risc d’afectació de la malaltia aguda com en termes de mortalitat1. La resposta, com no pot ser d’una altra manera, va ser -i segueix sent-ho- l’atenció de pacients crítics i aguts, la protecció dels seus cuidadors i la de la població en general.

 

Tanmateix, aquesta resposta ha comportat un canvi en allò que es consideren serveis essencials. Els serveis de rehabilitació, que optimitzen el funcionament físic i cognitiu per reduir la discapacitat, són un component clau de l’atenció sanitària. Això val encara més per a les persones grans, ja que l’afectació cognitiva i física causada per certes malalties amb alta incidència i prevalença en les persones grans és rellevant, amb una important càrrega de discapacitat associada. La rehabilitació de la persona constitueix un element clau per a la recuperació davant d’esdeveniments de salut aguts o crònics i progressius2.

 

La base de partida de la provisió de serveis de rehabilitació en una població que envelleix ràpidament, ja prepandèmia, era millorable arreu del món. L'any 2017, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia assenyalat "una necessitat substancial i cada cop més gran i de serveis de rehabilitació a tot el món"3.

 

Recentment, l’OMS ha tornat a fer una crida a les nacions per garantir la continuïtat dels serveis essencials, paral·lelament a la implementació de les mesures de salut pública4. En el nostre context, des de les institucions competents no s’ha donat cap recomanació en relació amb la gestió dels serveis de rehabilitació, delegant les decisions a les institucions individuals. En la gran majoria de les situacions  simplement han suspès els serveis justificant-ho, en el millor dels casos, per la dificultat d’abastir-se d’equips de protecció individual (EPIs).

 

Les decisions de canviar, transformar, retardar o suspendre l’atenció de rehabilitació són complexes ja que cal trobar l’equilibri entre la millor atenció possible per al pacient individual i la protecció col·lectiva dels ciutadans. Es podria entendre que en el moment de l’esclat i del pic de la pandèmia es prioritzés la resposta als malalts aguts. Tot i que aquests, en cas que evolucionin favorablement, necessiten mobilització i reactivació precoç per reduir les seqüeles de la malaltia, les quals, també poden tenir una  gran repercussió a mitjà i llarg terminis.

 

Actualment, moltes persones grans que estan superant la COVID-19, així com les que pateixen altres malalties agudes o cròniques discapacitants, necessiten rehabilitació.

 

Per tot això, des de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, entenem que, passat ja un mes i mig des de l’inici de la pandèmia, la provisió de rehabilitació hauria de reactivar-se de forma urgent, tant de manera remota/virtual com presencial, prioritzant els casos més necessaris i de risc, i gestionant la llista d’espera que inevitablement s’ha creat. Les empreses proveïdores han de posar els professionals en condicions per tal de desenvolupar la seva feina de manera peremptòria  i segura, amb els protocols adequats i EPIs.

 

Atès que el deteriorament funcional té conseqüències greus de salut en la persona i encareix l’atenció sanitària, que en moltes ocasions es pot prevenir o reduir, considerem que les administracions públiques competents haurien d’instar els  proveïdors a recuperar aquesta activitat. Alhora, haurien de vetllar per al compliment de les normes de salut públiques dirigides al control de la pandèmia.

 

Bibliografia

1. Verity, R. et al. Articles Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis. Lancet Infect. Dis. (2020) doi:10.1016/S1473-3099(20)30243-7.

2. Bachmann, S. et al. Inpatient rehabilitation specifically designed for geriatric patients: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 340, c1718–c1718 (2010).

3. WHO. Rehabilitation 2030: A Call for Action. (2017).

4. WHO. Operational planning guidelines to support country preparedness and response. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/covid-19-

sprp- unct- guidelines.pdf?sfvrsn=81ff43d8_4 (2020).

 

La Vanguardia​
La Sociedad Catalana de Geriatria pide reactivar los servicios de rehabilitación

Europa Press​ 
Geriatras reclaman reactivar tratamientos de rehabilitación para ancianos

La Vanguardia​
La Sociedad Catalana de Geriatria pide reactivar los servicios de rehabilitación
https://www.lavanguardia.com/vida/20200430/48848137051/la-sociedad-catalana-de-geriatria-pide-reactivar-servicios-de-rehabilitacion.html​
Europa Press​ 
Geriatras reclaman reactivar tratamientos de rehabilitación para ancianos
https://www.europapress.es/catalunya/noticia-geriatras-reclaman-reactivar-tratamientos-rehabilitacion-ancianos-20200430174543.html


Download EFE