L'Acadèmia

Sala de premsa

El delírium té un cost d’hospitalització de cinc mil euros per cada pacient
Publicada el 17/11/2021

Barcelona 17 de novembre 2021. El delírium correspon a un estat de desorientació que, de vegades, comporta agitació. És  una complicació freqüent de diferents malalties agudes i de l’ingrés hospitalari que es pot prevenir i tractar en el 40 per cent dels casos. Només el cost relacionat amb l’allargament de les estades hospitalàries, tant en les unitats de cures intensives com en planta, pot arribar fins als cinc mil euros per pacient amb delírium. Sovint, un cop aquests pacients reben l’alta, necessiten atenció sociosanitària i rehabilitació. Sense episodi de delírium haurien pogut tornar al seu domicili. Aquestes dades les ha donat el Dr. Gideon Caplan, en la sessió inaugural del XVè Congrés Europeu de  Delírium que  se celebra des d’avui dimecres  i fins a divendres a Barcelona, coincidint amb el XXVIè Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. El congrés s’emet en streaming i hi participen prop de 250 professionals d’arreu d’Europa.

 

El 45% dels pacients que han tingut un delírium acaben ingressats en una residència, i aquesta síndrome incrementa fins al 700% el risc de desenvolupar una demència, cosa que suposa diferents costos no sanitaris afegits, com ara el cost de la residència, o els costos derivats per a les famílies que, sovint, han de contractar cuidadors privats o arriben a deixar la feina.

 

Tot això comporta, ha afegit el Dr. Caplan, president de la Societat Australiana de Deliríum,  que, en un país de 25 milions d’habitants com Austràlia, amb un sistema de salut pública, els costos totals del delírium arribin als 2.052 milions d’euros a l’any.

 

Durant el congrés també es farà una taula rodona amb gestors sanitaris, on s’abordarà el perquè, en la major part d’hospitals, no existeixen programes específics per al tractament del delírium. Atès que aquesta patologia té una alta incidència en la població gran i uns costos molt elevats, caldria que els gestors sanitaris prioritzessin programes per prevenir-la i tractar-la.

 

Alguns dels temes clínics més destacats que es tractaran durant el congrés inclouen:

-        Quina relació tenen el delírium i la fragilitat? Avaluar la fragilitat amb senzilles proves al llit del pacient serveix per preveure qui desenvoluparà el delírium i posar en marxa estratègies de prevenció i seguiment. Ho explicarà el Dr. Kenneth Rockwood, de la Universitat Delhausie de  Halifax, Canadà, possiblement el geriatre més reconegut al món en aquest moment. Aquesta intervenció serà moderada pel Dr. Marco Inzitari, president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

 

-        L’anestèsia general, pot provocar el delírium? I el delírium postoperatori, pot determinar complicacions neurològiques i psiquiàtriques de més llarg termini? En parlarà el Dr Michael Avidan, anestesiòleg de la Facultat de Medicina de St. Louis, Missouri.

 

-        Diferents estudis assenyalen que entre un 10 i un 25 per cent de pacients ingressats per COVID 19 presenten delírium. També, aquests pacients, tenen un risc un 400 per cent major de morir que els que no han patit un delírium. Per què  passa això? i què podem fer-hi? Ho explicarà la Dra. Neus Gual, geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona i coordinadora del Grup de Delírium de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología.


Donen suport al congrés diferents  societats científiques de Catalunya i Balears, com la de Psiquiatria i Salut Mental, la de Medicina Intensiva i Crítica, la d’Infermeria i la de Medicina d’Urgències i Emergències. Aquesta extensa xarxa de col·laboracions reflecteix la necessitat de sensibilitzar el sistema sanitari en el seu conjunt, i posar en marxa estratègies interdisciplinàries per prevenir i curar el delírium.

 

El 15è Congrés Europeu de Delírium s’emetrà per streaming des de Barcelona entre els dies 17 i 19 de novembre, coincidint amb el XXVI Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que el coorganitza amb l’European Delirium Association.


EFE pdf Acadèmia

Expertos estiman que hospitalizar un paciente con delirium cuesta 5000 euros

 

Entremayores

http://www.entremayores.es/spa/actualidad_sanitaria.asp?var2=Noticias&var3=Un%20tercio%20de%20las%20personas%20mayores%20de%2070%20a%F1os%20hospitalizadas%20sufre%20del%EDrium&nar1=7&nar2=47&nar3=48616&nar5=1

 

COPE

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/expertos-estiman-que-hospitalizar-paciente-con-delirium-cuesta-5000-euros-20211117_1624784Download EFE