Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

L'estrès prenatal, el maltractament infantil o el bullying en els primers anys de vida són factors de risc per a presentar trastorns psicòtics en l'adolescència o l'edat adulta.
Publicada el 29/11/2019

Les experiències estressants primerenques en els primers anys de vida com el maltractament infantil o el bullying o fins i tot l’estrès prenatal, són factors de risc de presentar experiències psicòtiques i desenvolupar un trastorn psicòtic durant l’adolescència o l’etapa adulta. Així ho ha manifestat el Dr. Xavier Labad, membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPiSM), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, durant l’UpDate sobre Esquizofrènia i altres Psicosis.

 

Des del punt de vista biològic, el Dr. Labad ha afegit que s’ha comprovat que determinades hormones relacionades amb l’estrès, com per exemple el cortisol, factors inflamatoris i alteracions genètiques i epigenètiques, actuen com a possibles mecanismes causants d’alteracions cerebrals i risc de patir una psicosi en el futur.

 

Des del punt de vista psicològic també se sap que el trauma infantil pot impactar negativament en estils de pensament amb errors cognitius que s’associen a un major risc de patir una psicosi. No obstant això, el cessament d’aquestes experiències estressants disminueix  el risc de presentar símptomes psicòtics.  

 

Per això, el Dr. Labad  ha insistit que cal  intervenir precoçment amb estratègies preventives en persones vulnerables, especialment durant la infantesa o l’adolescència, per tal de preservar la seva salut mental i disminuir el risc de patir, en el futur, una malaltia mental.

 

La Dra. Judith Usall, membre de la SCPiSM i una de les organitzadores, ha assenyalat que els trastorns psicòtics constitueixen un grup de malalties mentals amb una repercussió molt important en l’evolució vital i la funcionalitat de les persones que les pateixen. Una de les patologies més importants dins les psicosis és l’esquizofrènia que, a tot Catalunya, afecta un 1 per cent de la població, similar en percentatges a la resta del món. La Dra. Marta Coromina, una altra de les organitzadores, ha afegit que aquesta malaltia és  crònica i necessita  recursos sanitaris i socials  de per vida. També hi ha altres trastorns psicòtics, com ara la psicosi postpart, algunes psicosis en el trastorn bipolar, les psicosis secundàries a malalties mèdiques o tractaments farmacològics, i les secundàries al consum de substàncies.

 

És molt important, ha afegit la Dra.Carme Mariscot l’estudi de diferents abordatges terapèutics per aconseguir una millor funcionalitat i una disminució dels efectes secundaris derivats dels fàrmacs.

 

La Jornada l’ha organitzat la SCPiSM i l’ha dirigit la Dra Gemma Garcia-Parés, amb la participació de més de 150 professionals, amb l’objectiu de donar formació  basada en l’evidència tant sobre les actuacions preventives com sobre els tractaments psicològics,  psiquiàtrics i socials de cada síndrome psiquiàtrica.

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20191129/471946581870/el-bulling-o-el-estres-prenatal-pueden-desencadenar-psicosis-en-adolescencia.html

 

ABC

https://www.abc.es/familia/bebes/abci-bullying-o-estres-prenatal-pueden-desencadenar-psicosis-adolescencia-201912090147_noticia.html

 

Noticias diarios digital

http://noticiasdiarios.com/periodicos-nacionales/el-mundo/el-bullying-o-el-estres-prenatal-pueden-desencadenar-en-psicosis-en-la-adolescencia/

 

 

Cadena COPE

https://www.cope.es/emisoras/cataluna/barcelona-provincia/barcelona/noticias/bulling-estres-prenatal-pueden-desencadenar-psicosis-adoelscencia-20191129_562980

 Download EFE