Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Comunicat de la Societat Catalana de Digestologia
Els pacients de malalties Inflamatòries Intestinals no han de deixar el tractament amb immunosupressors per por al coronvirus
Publicada el 28/02/2020

Barcelona, 28 de febrer. La infecció pel coronavirus ha produït l’alarma dels pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa) tractats amb immunosupressors o biològics. En aquest sentit, des de la Societat Catalana de Digestologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, volem enviar un missatge tranquil·litzador a tots els pacients.

 

El coronavirus produeix uns símptomes molt similars al virus de la grip i té un risc de complicacions i mortalitat similar als de la grip. Entre el 15-20% dels pacients que són diagnosticats requereixen hospitalització i la mortalitat se situa al voltant del 2%, inferior a la dels casos greus hospitalitzats de grip.  

 

No tenim dades fiables sobre la relació del nou coronavirus amb la malaltia inflamatòria intestinal. Fins ara, però, no s’ha descrit que els pacients amb malaltia inflamatòria intestinal siguin un grup de risc que desenvolupi formes més greus de la malaltia.

 

Les dades:

Catalunya     45 mil         pacients (MII) Malaltia Inflamatòria Intestinal

                       8 mil         pacients  amb tractament biològic

Espanya     120 mil         pacients (MII)  

Europa        3 milions      pacients (MII)

 

Si busquem dades d’infeccions similars, tenim molta informació sobre la grip. El risc de tenir grip és una mica superior en els pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. L’únic fàrmac que s’ha relacionat amb un major risc de grip són els corticoides. Per contra, no s’ha vist que les tiopurines (Imurel o mercaptopurina) ni els fàrmacs biològics augmentin el risc de la infecció o infecció greu. Tots els indicis suggereixen que el coronavirus es comportarà com el virus de la grip, potser fins i tot amb un risc menor.

 

El que ha motivat l’alarma han estat les dràstiques mesures de confinament de poblacions senceres per un virus que és poc greu, però que té un risc molt alt de transmissibilitat. El motiu de les mesures d’aïllament és intentar evitar que es dissemini per tot el planeta, com ja fa anys va passar amb el virus de la grip, i que es converteixi en una pandèmia o en un virus estacional al qual ens hauríem d’enfrontar any rere any.

 

Amb les dades actuals, no tenim cap evidència que el tractament immunosupressor i/o biològic augmenti el risc d’infecció o d’infecció greu per coronavirus. Per altra banda, suspendre el tractament posa el pacient en risc de progressió de la malaltia i de complicacions. A més, augmenta el risc de perdre la resposta al tractament que després potser no podrem recuperar. Això comportaria, a més, la necessitat de corticoesteroides.

 

Des de la Societat Catalana de Digestologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, mantindrem la informació actualitzada i comunicarem qualsevol canvi respecte de la infecció per coronavirus. Per qualsevol dubte recomanem contactar amb la Unitat de Malaltia Inflamatòria de referència o amb el metge responsable de cada pacient. Podeu, a més, tenir informació actualitzada a la pàgina web:

 

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/20200224.Preguntas_respuestas_COVID-19.pdf

 

Cadena Ser. Ràdio Barcelona

Informatiu de les 14h. A partir del  minut 1

https://play.cadenaser.com/audio/ser_cataluna_hora14catalunya_20200301_140500_143000/

 

COPE

La Linterna Catalunya

https://www.cope.es/emisoras/cataluna/barcelona-provincia/barcelona/la-linterna-cope-catalunya-i-andorra/audios/pacients-malalties-inflamatories-intestinals-deixen-tractament-per-por-coronavirus-20200228_1024278

 

 

Diari de Terrassa

http://www.diarideterrassa.es/salud/2020/02/28/els-pacients-malalties-inflamatories-intestinals/133290.html