Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

El programa pilot Activa't impulsa a Catalunya la recuperació de les persones amb trastorns mentals crònics i greus.
Publicada el 30/05/2019

  • El projecte, que s'emmarca en el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars esdevinguin agents de salut actius en el seu procés de recuperació.

 

  • El treball conjunt dels serveis de salut mental i les associacions del territori ha estat essencial, creant xarxa amb altres actors de la comunitat, així com el treball coordinat entre els departaments de Salut, Presidència i Treball, Afers Socials i Famílies.

 

  • El projecte pilot, innovador a nivell internacional, ha comptat amb més de 5.000 persones beneficiàries, 21 associacions implicades, 150 professionals dels serveis públics de salut mental, més de 90 persones voluntàries, i 15 entitats finançadores, durant 4 anys en 12 territoris de Catalunya.

 

Sitges 30 de maig del 2019. Les conclusions del programa pilot Activa't per la salut mental s'han presentat avui, durant la jornada anual de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que se celebra a Sitges. El disseny del programa ha significat un treball de consens entre els professionals de la xarxa sanitària i de benestar i la xarxa associativa de cuidadors i persones del nostre país amb experiència pròpia en un trastorn mental.

 

Segons el Dr. Emilio Rojo, membre del comitè director del programa pilot Activa't per la salut mental, la seva implementació pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius. És a dir, anar més enllà del tractament de símptomes, episodis i trastorns, i impulsar la recuperació de la persona en els seus màxims de plenitud i funcionament, i assolir els drets i deures propis de qualsevol ciutadà.

 

La fase pilot s'ha desenvolupat al llarg dels darrers quatre anys a 12 comarques de Catalunya, i ha arribat a 5.196 persones, 448 de les quals han participat en l'estudi d'avaluació, realizat per Ivàlua (Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques).

 

Activa't per la salut mental és un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya i la seva xarxa d'atenció sanitària i social per a la salut mental, Veus per Veus (Federació Catalana d'Entitats de Salut Mental en primera  persona) i per la Federació Salut Mental Catalunya, que gestiona el projecte. Aquesta acció s'emmarca en el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions del Govern Govern, i afecta principalment el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El programa també rep la col·laboració de diferents institucions públiques i privades de Catalunya, entre les quals destaca l'obra social de “la Caixa”.

 

L'accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s'articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones amb trastorn mental sever, els seus familiars o professionals:

 

  • Espai Situa't: servei d'informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  • Psicoeducació: per a famílies i persones amb problemes de salut mental greu desenvolupat per professionals de la salut mental.
  • Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l'apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s'hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
  • Grups d'Ajuda Mútua (GAM): servei de suport continuat basat en l'experiència entre iguals.

 

El Dr. Rojo ha afegit que l'avaluació del programa pilot Activa't per la salut mental ha aportat  informació qualitativa i quantitativa i recomanacions de millora del projecte. S'han estudiat variables personals, familiars i sistèmiques, recollint el nivell de satisfacció i utilitat, però també d'efectivitat i impacte. Els resultats de l'avaluació mostren millores en la recuperació de les persones afectades i millores en la percepció dels seus familiars en relació amb la tasca de cura.

 

Com a conclusions, el programa ha fomentat el treball col·laboratiu  entre diferents xarxes, ha impulsat el model comunitari i de recuperació al nostre país, ha fomentat l'increment dels Grups d'Ajuda Mútua i l'interès i la participació de la societat civil. L'avaluació ha recomanat diferents millores, com ara simplificar i disminuir el nombre de sessions totals i altres mesures que seran afegides en la versió final del programa.


Existeixen accions similars en altres llocs, però dissenyades o enfocades per a petites àrees, grups de població i per a un determinat proveïdor sanitari. El programa Activa't per la salut mental ha sigut una iniciativa innovadora, participativa, comunitària, consensuada i dirigida que pretén aconseguir arribar a tota la població del nostre país.

 

El programa ha estat recentment guardonat amb el premi Ramon de Teserach 2019 que concedeix l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya a l'actuació cívica d'entitats per a la promoció de la salut. El guardó suposa la constatació que l'àmbit mèdic valora positivament la nova manera d'abordar la salut mental proposada per Activa't per a la salut mental. Més informació: http://activatperlasalutmental.org/